יוגה היא שיטת אימון הפועלת הן לטובת הגוף והן לטובת הנפש. משמעות המילה "יוגה" היא אחדות. היא מגיעה אלינו היישר מהודו, בעלתה הגאה של דת ההינדואיזם.
ה"אתה יוגה", היוגה הבסיסית, התפתחה מזמן וממנה נוצרו סגנונות יוגה שונים ומגוונים.
הידועים מבין אותם סגנונות הם "איינגר", "אשטנגה" ו-"שיווננדה":
איינגר יוגה- מתבססת על דיוק בתנועות וכוללת שימוש באביזרים. קיימים יתרונות רפואיים לגוף כאשר מדייקים בתנוחות היוגה. הפילוסופיה שמאחורי סגנון זה, גורסת כי כלל הבעיות בחייו של האדם וכלל המחלות, נובעות מחוסר איזון בין גופו לבין נפשו. עבודה בסגנון איינגר היא איטית, קפדנית ורגועה מאוד.
אשטנגה יוגה- בשונה מהאיינגר, אשטנגה יוגה הוא סגנון יוגה אינטנסיבי ופעיל יותר. ברמת הקושי שלו הוא דומה לאימון אירובי. עיקרון האשטנגה הוא ברצף התנועות והסגנון מסייע רבות ליצירת גמישות ונשימה נכונה.
שיווננדה יוגה- הפעם, להבדיל מהאשטנגה יוגה, עובדים על הנפש. מטרת השיווננדה היא הרפיה. הפילוסופיה העומדת מאחורי סגנון זה דוגלת במדיטציות, אופן חשיבה חיובי ותזונה נכונה וטבעית. השיווננדה מבוססת על 12 תנועות בסיסיות.
מלבד שלושת הסגנונות האלו, קיימים גם האנוסארה יוגה, ויניוגה, ביקראם, ביגרהו ויוגת הלב.
בכל שיטות היוגה מתרגלים תחילה את תרגיל הברכה אל השמש. בתרגיל זה יבוצעו 12 תנועות באופן רצוף.
במידה ואתם בריאים ואינכם סובלים מכאבים מסויימים או בעיות גופניות אחרות אשר יכולות למנוע מכם תירגול יוגה, ניתן לעשות יוגה אפילו בביתכם, בעזרת סרטוני וידאו, קלטות הסברה וכו'.
אם אתם כן חשים בכאבים, כמו כאבי גב או צוואר (וכל כאב אחר) מומלץ לעשות יוגה עם מדריך מיומן, אשר יוכל להציע אלטרנטיבות לתרגילים שקשה וכואב לכם לבצע וכן יוכל לטפל בכם גם במקרה של פציעה.
חשוב לזכור כי היוגה, בשונה מענפי ספורט אחרים, אינה מכאיבה לגוף ולעתים אנשים רבים נוטים לחשוב שאינם מתאמצים אם לא כואב להם (no pain-no gain) ובכן, חשיבה זו אינה נכונה. היוגה מאמצת את הגוף מאוד אך אין בכוונתה לפגוע או להכאיב לגופכם. אל תתאמצו בכח בזמן התרגול, עשו בדיוק כפי שהודרכתם לעשות.
תנוחת העץ- עמידה על רגל אחת, הרגל השניה מכופפת וכף הרגל נוגעת בצד הירך של הרגל הנעוצה ברצפה. כפות הידיים צמודות זו לזו והמרפקים צמודים לחזה. לאט לאט מפנים את כפות הידיים כלפי מעלה מעל הראש בצורה חדה. שומרים על איזון. נושמים מספר נשימות ולאט לאט מחליפים רגליים וחוזרים על התרגיל. התרגיל מאריך ומייצב את הגוף ומחזק את שרירי הרגליים.
תנוחת הכלב- עמידה על שש: ידיים, רגליים וברכיים צמודים לרצפה, כאשר הרגליים מפוסקות ברוחב האגן. נושפים ומעלים את האגן כלפי מעלה. הידיים והרגליים ישרים, הראש בין הידיים (מבט כלפי הרצפה). גב ישר. התרגיל מחזק את המפרקים בגוף, את הגב ואת הבטן.
המשולש- עמידה בפיסוק רגליים. הזרועות פרוסות לצדדים בצורה ישרה ומקבילה לכתפיים. מסובבים את רגל ימין 90 מעלות ימינה ומתחילים לכופף את הגוף לכיוון הרגל בצורה איטית וישרה. יד ימין מושכת לרגל ימין, יד שמאל מושכת כלפי מעלה. הרגישו את המתיחה. הפנו את מבטכם כלפי יד שמאל-מעלה. נשמו מספר נשימות, התיישרו לאט ובצעו את התרגיל שוב בצד השני של הגוף.
הקוברה- שוכבים על הבטן כאשר המרפקים צמודים לחזה וכפות הידיים צמודות לרצפה. הראש למטה, נושפים נשיפה חזקה וכאשר לוקחים נשימה מחזיקים את הבטן. בהונות הרגליים נלחצות לרצפה ואתם מתחילים לעלות למעלה מהראש ועד הטבור. סנטר למעלה, מתחילים ללחוץ את הידיים לרצפה ועולים מעט למעלה. כעת גם הברכיים לא נוגעות ברצפה. נשארים בתנוחה הזו ונושמים מספר נשימות.